perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kyrölän seisakkeella

Auton peruutuspeiliin kiinnitetyt karvanopat pomppivat iloisesti, kun ajamme Kyrölän seisakkelle johtavaa kuoppaista hiekkatietä. Tien vierusta on runsaan kasvillisuuden peitossa. Avoimesta ikkunasta tulvii sisään lämmin kesäilma, auton nostattama katupöly ja lintujen laulu. Ajotien ja radan väliin rakennettu korkea penger muodostaa näköesteen, jonka yli näkyy ainoastaan aseman kello merkkinä seisakkeen olemassa olosta.

Nousen portaita ylös ja astun laituri-alueelle. Raiteet, sähkölinjat, laituri, kello, katos, aikataulu ja sähköinen ilmoitustaulu. Seisake on koruton ja avoin. Ketään ei näy missään. Katoksen rautaisiin rakenteisiin raapustettu teksti, I was here, kertoo jonkun olleen paikalla. Tuulen humina, lintujen laulu sekä seisakkeelta avautuva avara maisema luovat rauhallisen tunnelman.

Sitten sähköiseen ilmoitustauluun ilmestyy teksti: Varo ohittavaa junaa.   

Rauhalliseen ja pehmeään äänimaisemaan liittyy vaimea sähköinen ääni. Ääni voimistuu voimistumistaan. Lintujen laulua ja tuulen huminaa on yhä vaikeampi erottaa. Junan tullessa kohdalle, ääni täyttää koko tilan. Astun vaistomaisesti askeleen taaksepäin. Junan liikkeen aikaansaama ilmanpaine hyökyy päälleni ja heiluttaa kehoani. Hetken verran ilmassa pelkkää korvia huumaavaa huminaa ja kirskuntaa.

Sitten kaikki on ohi. Tuulen humina ja lintujen laulu palautuvat maisemaan. Vastakkaiselle laiturille valuu hiljalleen ihmisiä. Taitaa olla juna taas tulossa. 


Outi Rissanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti