perjantai 18. heinäkuuta 2014

Mäntsälä - karski ja tuttavallinen


Istun saluunan pystybaarissa Mäntsälän linja-autoasemalla. Aurinko helottaa, kuuma tuuli tuulee. Rakennuksen varjoista astuu ulos toinen mies. Hän nojautuu viereiseen pöytään - takki auki, hiussuortuva hapsottaen. Helteistä, seisovaa. Väreilevään lämpöön hahmottuu kaksi verevää inkkarinaista. Silmämme liikahtelevat, kun naiset astelevat verkkaisesti aukion poikki. Mutta oh, hiussuortuvamies käännähtää odottamatta minuun! Aikooko hän vetää revolverinsa vai laukaista iskevän kommentin?

Kun tapaamme työparini Outin kanssa Mäntsälä-havainnointimme päätteeksi, toteamme kummankin saaneen villilänsi-assosiaatioita. Paikka henkii cowboy- ja rekkamiesballadeista tuttua country-western -romantiikkaa. Oivallan että mielikuvassa yhdistyvät Mäntsälän historialliset ominaispiirteet: syvä maataloustraditio sekä maisemassa ikuisesti jyrisevä Helsinki-Lahti valtatie. Kirkonkylän länkkärimäisessä katukuvassa näkyy traktoreita, kuormureita, amerikanrautoja ja tyyliteltyjä moottoripyöriä. 

Mäntsälän kirkonkylä on reteä ja karismaattisesti ahavoitunut, jopa karski. Ihmiset kuitenkin vaikuttavat mutkattomilta ja ihmeen tuttavallisilta. Vaikka olen pidättyvää sorttia, huomaan rupattelevani matalalla kynnyksellä sinne tänne. Minulle syntyy jopa orastavia tuttavuuksia. Kohtaan satunnaisia juttukumppaneitani uudestaan ja he morjestavat minua. Jälkeenpäin mietin, että tuttavallisuus on yhteisöllisyyden liimaa. Mäntsälässä tämä tarrapinta toimii kuin häkä.

Mäntsälän linja-autoasema (Harri Nyman)


 Harri Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti