sunnuntai 10. elokuuta 2014

Kohti verkon turuja ja toreja

Surffaan ympäri Keski-Uuttamaata, sosiaalisen median alustalta toiselle. Tapahtumat, paikallisten palveluiden mainokset, osto- ja myynti-ilmoitukset sekä kadonneet- ja löydetyt -ilmoitukset vilisevät silmissäni. Eksyn polulta ja jään harhailemaan linkkien loputtomaan viidakkoon. Tuskastuneena mietin, missä se verkon paljon puhuttu sosiaalisuus piilee?

Lopulta löydän etsimäni Facebookiin perustetuista ryhmistä: Mäntsälä, We<3Kerava ja Entinen Hyvinkää. Näitä ryhmiä yhdistää paitsi osallistujien aktiivisuus niin myös kiinnittyminen tiettyyn alueeseen. Ryhmät hahmottuvat verkon toreina ja turuina, joissa kaiken sen yksisuuntaisen viestinnän lisäksi, käydään kiivasta keskustelu, esitetään myötäileviä kommentteja, argumentoidaan asiallisesti, ratkotaan yhdessä pulmia ja organisoidaan yhteistoimintaa. 

Verkkoympäristön ensihavainnoinnin jälkeen on helppo todeta verkon olevan yhä enemmän osa arkielämää. Sieltä löytyy myös kommunikoinnin tihentymiä, joissa paikallisidentiteettiä luodaan ja uusinnetaan. Tilana se on kuitenkin erityinen ja poikkeaa maantieteellisestä paikasta. Verkon ubiikki, eli kaikkialla läsnäoleva luonne rikkoo perinteisiä aika- ja tilaulottuvuuksia sekä luo uusia yhdessäolon tapoja. Verkon käyttö ei kuitenkaan irtaudu ajasta ja paikasta, vaan ne saattavat jäsentyä uudella tavalla. Tämä tekee sosiaalisen median kentästä kiinnostavan paikallisidentiteetin tutkimuksen kannalta. 

Outi Rissanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti